top of page
  • Foto van schrijverjoachim bauwens

Hof ten Dormaal - Troebel in Paradise

Bijgewerkt op: 14 dec. 2020



brouwerij Hof ten Dormaal

herkomst Tildonk, België

kleur Blond bier

stijl New England IPA

alcohol 5.5% vol.

gisting Hoge gisting


smaakbeschrijving


Heel aromatisch met citrus en steenfruit, licht kruidige toets ook. Door het gebruik van tarwemout en haver krijgen we ook een licht zurige impressie wat het bier nog frisser maakt. Het bier is ook niet gefilterd waardoor het zijn typerende wazigheid krijgt.


De gebruikte hopsoorten die voor het weelderige boeket zorgen zijn trouwens Cascade, Lemondrop, Mandarina, Bavaria en Hallertau blanc.

extra informatie

De Troebel in Paradise is een verfrissende New England Ipa, of zoals zij een mooie woordspeling maken, een New Tildonk Ipa.


Hiermee is dan ook de locatie van de brouwerij al heel duidelijk, het Vlaams-Brabantse Tildonk. In de weidse velden vinden ligt de grote hoeve waar letterlijk bijna alles zelf gemaakt en gekweekt wordt. Van het gerst tot de gebruikte hoppen en dat is vrij uniek.


De 14e eeuwse hoeve is sinds 2009 deels omgebouwd tot brouwerij, dit is het mooie werk van de familie Janssens. Vader André moest om gezondheidsredenen zijn eerdere job als accountant opgeven en ging in de landbouw.


Van enkel boeren wordt men tegenwoordig niet meer rijk en daarom besloten ze om bier te gaan maken. De zonen leiden ondertussen alles in goede banen. En wat doe je met al dat akkerland, alles zelf gaan verbouwen en bewerken. Het land word deels met de tractor bewerkt en de hoppevelden met echte Brabantse trekpaarden.


De filosofie is hier dan ook om een volledig gesloten cirkel te behouden en dat levert hen dan ook het label van ecologische landbouw.


Er worden ondertussen een hele resem aan gewone maar ook speciale bieren gebrouwen waaronder zelfs een met witloofwortel en ook bieren die op whisky- of andere vaten gerijpt worden.


Het grootste deel van hun bier wordt uitgevoerd naar het buitenland.


Deze 'troebel in paradise' is zoals eerder gezegd een new england ipa of kortweg neipa, een populaire bierstijl, vooral in Amerika. Een gewone ipa is een goed gehopt bier met vooral heel veel bitter en licht aromatisch, en vaak ook iets sterker in alcoholgehalte. De New Englandversie daarentegen is heel fruitig, explosief in hoparoma's zoals citrus, rozen, tropisch fruit, ..., sappig en verfrissend. en lichter in alcohol.


Door het gebruik van bijna enkel aromahoppen en het tot 3 maal dryhoppen, op het einde van het kookproces, eens in het begin van de vergisting en op het einde. Daardoor wordt de textuur ook wat romiger, sappiger en dus heel fruitig.


foodpairing

Drink een biertje als deze gewoon om de hitte verslaan of bij een fruitsalade, heerlijk!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page