top of page
  • Foto van schrijverjoachim bauwens

Brouwerij de Molen - Huis en Haard

Bijgewerkt op: 31 dec. 2020


brouwerij Brouwerij de Molen

herkomst Bodegraven, Nederland

kleur Bruin bier

stijl Barley Wine, port barrel aged

alcohol 11,2 % vol.

gisting Hoge gisting

serv.temp. 15 graden


smaakbeschrijving

Een lichtbruine/kopkleurige kleur met een iets dunner schuim. Weelderig boeket van rozijnen, gedroogd fruit, vanille en noten. De eerste smaakindruk doet aan als een oude tawnyporto, hoewel er een lichte ziltigheid in zit dat mij eerder doet denken aan een Olorososherry. Licht zoet met de alcohol die wel goed doorkomt maar tegelijk die rijkelijke rozijnen/karamel/noten toetsen die het zeker niet storend maken. Een heel complex en rijk bier dat de smaakpapillen goed verwend. Een van de beste ontdekkingen dat ik al gedaan heb.


extra informatie


Het bier heeft gerijpt op gebruikte portovaten wat zeker zorgt voor de rijke en intense smaak en ook zijn bewaarpotentieel geeft. Het bier krijgt namelijk 10 jaar voorgeschreven.


Brouwerij de Molen is een van de meer gekende en betere craftbierbrouwerijen uit Nederland en ze maken ondertussen een heel groot gamma, vooral in het gamma, stout, barley wine en ipa maar ook saison. Experimenteren is hier het codewoord en zoals dat gaat is dat met heel grote succes en soms eens minder naar mijn mening.


De geschiedenis van brouwerij de Molen gaat al een tijd terug. Brouwmeester Menno Olivier richtte brouwerij de Salamander op in zijn garage, tot hij de intrek kon nemen in 2004 in een oude korenmolen genaamd de arkduif, toen is ook de brouwerij omgedoopt tot de molen. In 2009 kwam er een compagnon bij, John Brus. In 2011 breidden ze uit in een gebouw net iets verderop en zijn ze zo uitgegroeid tot een vaste waarde met een groot team.


foodpairing

Patrijs met toast in geklaarde boter en boschampignons. Wildpastei met zoete garnituren. Blauwgeaderde kazen.



4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page