top of page
  • Foto van schrijverjoachim bauwens

Brouwerij Boon - Duivels Bier

Bijgewerkt op: 14 dec. 2020



brouwerij Brouwerij Boon

herkomst Lembeek, België

kleur Bruin bier

stijl Sterk donker bier

alcohol 8% vol.

gisting Hoge gisting


smaakbeschrijving


In de geur is er vooral de karamel en kandijsuiker die naar voor komt met een lichte kruidigheid van de gist. In de smaak is de eerste indruk eerder verfrissend met moutigheid en terug de karamel die goed doorsmaken. Voor 8% alcohol nog goed doordrinkbaar.


extra informatie

Duivels bier is een steviger donker bier dat gebrouwd wordt door brouwerij Boon, die kent iedereen vermoedelijk alleen maar van hun geuze en lambiek.


De geschiedenis en meer info over de brouwerij spaar ik voor als er een malse geuze of kriek van hen onder mijn neus terecht komt.


Zelf kende ik het bier nog niet echt lang en velen onder jullie misschien ook niet, maar het bier draagt al een eeuwenlange geschiedenis met zich mee die terug gaat, zoals het etiket vermeld, tot in 1883! Het is vooral heel gekend en geliefd in zijn thuisstad Halle.


Duivels bier noemde oorspronkelijk gewoon Duivel en werd eerst gebrouwen door brouwerij Pêtre Frères uit Halle en was het bier voor de bedevaarders.


Maar toen in 1923 brouwerij Duvel Moortgat een scotch ale (donker zwaar bier) op de markt bracht onder de naam Duvel (Duvel was tot en met 1965 een donker bier, surprise!)

volgde een jarenlange strijd over de naam. In 1953 sloot Pêtre de deuren en werd het recept aan brouwerij Vander Linden overgedragen maar de naam Duivel werd nog tot 1996 aangehouden, toen deponeerden ze de merknaam Duivelsbier.


Niet veel later, in 2001, stroomde de laatste liters duivelsbier uit hun vaten en werd het recept en merknaam aan de huidige eigenaars, brouwerij Boon uit Halle, overgedragen.


Ze gingen een tweetal jaren later voor vernieuwing en doopten het Duivels bier, een bier dat heel rijk is met een nog licht doorschijnende bruine kleur.


foodpairing


Bij karbonades, varkenshaasje en tamme eend


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page