top of page
  • Foto van schrijverjoachim bauwens

Apynys Brewing - Kosmosas

Bijgewerkt op: 14 dec. 2020



brouwerij Apynys Brewing

herkomst Litouwen

kleur Bruin bier

stijl Baltic Porter

alcohol 7.2% vol.

gisting Hoge gisting


smaakbeschrijving


De kleur van het bier is donkerbruin met een lichtgekleurde, stevige schuimkraag.

Een weelderig boeket van zoet en gedroogd fruit zoals pruimen en vijgen kwam direct naar boven, samen met chocolade en vanille. In de smaak voelt het bier direct heel rond aan. Een zachte moutbitter dat heel lang blijft hangen. Karamel, zoethout en chocolade zijn de smaken die het bier domineren. Het geheel is net niet té zoet.


extra informatie

Als je aan Litouwen denkt, denk je vermoedelijk niet aan bier, maar troost u, ik ook niet.

Samen met de verpakking en dan nog eens zijn afkomst maakte mij nieuwsgierig.


De Kosmosas is een Baltic porter, voor mij was het het eerste bier van deze stijl dus ik wist niet volledig wat ik mocht verwachten. Bij de bereiding van het bier werden Franse eiken chips en chips van bourbonvaten gebruikt, een porter met een eigen twist dus en ook iets minder alcohol dan gebruikelijk voor deze stijl.


De naam porter komt trouwens van het feit dat de biersoort destijds populair was bij de Engelse porters, personen die goederen en bagage moesten dragen voor mensen of goederen van schepen moesten lossen in de 18e eeuw. De bieren werden iets later vanuit Engeland geïntroduceerd in de Baltische staten die de biersoorten dan meer eigen maakten, vandaar de naam Baltic porter.


Ze gebruiken minder bittere mouten en iets minder hopbitter maar zijn iets zoeter en hebben vaak ook iets meer alcohol. Qua stijl gaan ze dus meer naar een Russian Imperial Stout toe, met gebruik van lokale hoppen en meer Munich en Viennamouten als basis.


Apynys, wat zoveel als hop betekent in het Litouws is een brouwerij opgericht in 2013, als een van de eerste craft breweries, net voor de hype ontstond en is een van de beste van het land.


foodpairing

Serveer een bier als deze bij een zoetere cheddar of hert met een zoete saus




4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page