top of page
  • Foto van schrijverjoachim bauwens

Struise Brouwers - Pannepot Special Reserva 2014

Bijgewerkt op: 14 dec. 2020



brouwerij Struise Brouwers

herkomst Vleteren, België

kleur Bruin bier

stijl Sterk bruin bier

alcohol 10% vol.

gisting Hoge gisting


smaakbeschrijving


De geur alleen al is overweldigend en tegelijk complex. Aroma's van gedroogd rood en zwart fruit, toetsen van gebrande mout afgekruid met een hint van specerijen door de vatrijping die hem trouwens een licht zurig kantje meegeven in de neus.


Qua smaak is hij even complex als in de neus. Heel rijke aanzet, rond met voldoende zuren om het niet te zwaar te maken en een bitter die goed aanwezig is, maar eerder het geheel ondersteunt. De aroma's blijven in de smaak ook heel lang hangen.


extra informatie


Het bier wordt gemaakt door de Struise Brouwers in Oostvleteren, een brouwerij gespecialiseerd in bieren die net iets specialer, gewaagder en vaak ook zwaarder zijn.


De eerste bieren van de Struise werden ontwikkeld in 2001, in een oud schuurtje op een struisvogelboerderij in Lo-Reninge, een uithoek van West-Vlaanderen. Struise heeft dus zijn naam aan deze vogel te danken.

In 2003 hebben ze hun eerste bier, de pannepot, gecommercialiseerd. Genoemd naar een scheepstype. Tot 2009 maakten ze gebruik van andere brouwers hun installatie, eerst bij deca en dan bij Coulier, tot ze in 2009 een pand gevonden hadden in Oostvleteren. Sinds 2012 wordt hier dus een groot assortiment aan speciale en aparte bieren gebrouwen.

Een van deze bieren is dus de Pannepot Special Reserva 2014. Het bier is een buitenbeentje maar wat voor één. Als basis werd een rijk bier, een combinatie van een stout en een sterk donker bier gebrouwd in 2014, dat vervolgens 4 jaar lang op eiken wijnvaten uit Bordeaux heeft gerijpt.


Een bier dat zeker nog lang kan bewaren en best geserveerd wordt op 15 graden.


foodpairing

Een goede combinatie met dit bier is een klassiek wildgerecht zoals everzwijn of hert met veenbesjes en appel. Een geroosterde steak of blauwgeaderde kaas zoals Shobshire die je op de foto ziet.




20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page